Tip van de maand

Iedere maand vind je hier een nieuwe tip.
Deze tips kunnen gaan over autisme maar ook over hoe om te gaan met stress, teleurstellingen, etc. Allerlei onderwerpen worden aangehaald en besproken, met daarvoor een (praktische) tip! 

Tip #8: KEUZES MAKEN

Keuzes maken.. Veel mensen vinden het moeilijk om keuzes te maken.

Veel mensen vinden het moeilijk om keuzes te maken en stellen dit hierdoor uit of vermijden keuzes maken in het algemeen (wanneer dit mogelijk is). De angst om de ‘verkeerde’ keuze te maken is begrijpelijk, want je weet van te voren vrijwel nooit wat de beste keuze is. Dus wat en hoe moet je kiezen?!
Helaas brengt dit dilemma veel (onnodige) stress met zich mee. We kunnen de toekomst namelijk niet voorspellen, wat ervoor zorgt dat ‘precies weten wat de aller beste keuze is’, onmogelijk is.

Maar!

Makkelijker keuzes maken is gelukkig wel te leren. Een van de dingen waar ik met mijn cliënten meestal mee begin is met de methode ‘goed is goed genoeg’. Kies een ‘gewoon goede’ optie. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel mensen niet.
Het is tijdens deze methode belangrijk dat je je beseft dat perfectie niet bestaat en we, zoals hierboven al beschreven is, de toekomst niet kunnen voorspellen. Je kan dus vantevoren nooit met zekerheid weten wat de ‘beste’ keuze is. Hoe meer je blijft focussen op de ‘beste’ keuze, hoe verkrampter je raakt, waardoor het nog moeilijker wordt uiteindelijk een keuze te maken. Focus je dus niet op wat de ‘beste’ keuze is, maar focus je op de keuze die goed genoeg/prima is. Als dit er meerdere zijn, dan betekend dat dat je in ieder geval niet fout kan kiezen! Wanneer je het dan nog steeds moeilijk vindt om een keuze te maken, kan je een muntje opgooien of iene-mine-mutte doen, met de overgebleven keuzes die goed genoeg/prima zijn. Ook op deze manier kan je geen ‘foute’ keuze meer maken.

Vind jij het ook moeilijk om keuzes te maken? En zo ja, heb jij nog tips voor anderen om dit makkelijker te maken?

Tip #7: VERZWARINGSDEKENS

Heb je wel eens van een verzwaringsdeken gehoord?

Een verzwaringsdeken helpt om fijn te slapen en kan er voor zorgen dat je sneller in slaap komt.
Door het gewicht en de druk vormt de deken zich om je lichaam heen, wat een veilig gevoel geeft. Dit veilige gevoel vermindert angst en stress, wat er voor zorgt dat je beter in slaap komt en fijner slaapt. Het voelt als het ware als een lange zachte knuffel.

Verzwaringsdekens zijn er in verschillende gewichten, hoe zwaarder, hoe meer druk de deken geeft.
De vuistregel is dan ook om een deken te kiezen dat ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7 kilo. Als je rond de 100 kilo bent, kies je voor een deken van rond de 10 kilo.

Heb jij al een verzwaringsdeken?

Tip #6: HET BELANG VAN HOBBY’S

Het hebben van hobby's is belangrijker dan wij vaak denken. 

Hobby’s zorgen er namelijk voor dat je groeit als persoon. Naast het leren van een nieuwe vaardigheid, leer je ook veel over jezelf. Je ontdekt kwaliteiten en ook waar je minder goed in bent. Daarnaast is het belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt, je ontspanning geven en waar je energie van krijgt. Waar werk/studie/dagbesteding vaak energie kost, geven hobby’s energie terug en maken deze je vrolijk/gelukkig. Zo laad je weer op! Het liefst zouden we iedere dag bezig moeten zijn met onze hobby’s. Al is het maar een half uurtje.

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je nou echt iets doet dat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Misschien kom je op de conclusie dat je die hobby vaker in kan/moet gaan zetten. En doe je al veel aan je hobby’s; goed bezig en ga zo door!

Tip #5: SOLLICITATIE TRAINING (CV)

Naast individuele begeleiding en creatieve dagbesteding geef ik, vanuit mijn HRM achtergrond, ook sollicitatietraining aan jongvolwassenen met autisme.

Ben jij bezig met solliciteren of weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan de tips die ik deel! Deze zullen je vooruit helpen.

Vandaag een CV tip:
Houd je CV kort! 1 tot 2 pagina’s is het beste. Zet dan ook het belangrijkste op de eerste pagina zodat dat direct zichtbaar is en jouw CV meteen de interesse van de werkgever wekt.
Benoem alleen de ervaringen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Zo is een bijbaantje als krantenbezorger waar je 3 maanden hebt gewerkt toen je 16 was niet relevant voor wanneer je solliciteert voor een baan in de zorg of ICT.
Heb je nog geen werkervaring? Dan heb je vast een project/opdracht op school gedaan wat interessant is voor de vacature waar je op solliciteert. Je kan beschrijven wat jouw rol hierin was en welke persoonlijke kwaliteiten je gebruikt hebt om dit project tot een succesvol einde te brengen.

Voor meer vragen en/of hulp, kan je contact met mij opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0637422009.

REACHING AUTISMEBEGELEIDING

Facebook